7. Sınıf Öğrencilerinden İnsansız Tarım Aracı Tasarımı Yaptı

İbrahim Öztürk


7. Sınıf Öğrencilerinden İnsansız Tarım Aracı Tasarımı Yaptı

Denizli’nin Sarayköy İlçesi Duacılı Ahmet Güdücü Orta Okulunda düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarında 102 öğrencinin hazırladığı projeler sergilendi. Öğrencilerin bir yıllık çalışma sonucu ortaya koydukları, toplumsal farkındalık, çevre duyarlılığı üzerine hazırladıkları 25 projeden 21'i TÜBİTAK tarafından onaylanmıştır. Bu projelerden en ilginç ve dikkat çekeni ise 7. Sınıf öğrencilerinden insansız tarım aracı tasarımı oldu. 7. Sınıf öğrencilerinden Turgay Girgin, Fevziye Altundağ, Ecrin Güder’in tasarladığı İnsansız tarım aracının (İTA) tasarım hikayesinde çiftçi olan babalarının çektiği zorluk düşünülerek yapılmış.


İnsansız tasarım aracı internetin olduğu her yerde cep telefonu ile kontrol edilebilen ve ayrıca hem tarlada sürüm yapan ve ekimde yapabilen bir traktör olarak düşünüldü. Öğrencilerini yönlendiren teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni Murat Çankaya’nın yardımlarıyla yaptıkları bilimsel çalışmada hedefleri çiftçi olan babalarına yardımcı olmak. Tasarımları hakkında bilgi veren Turgay Girgin şunları söyledi:” Uydu sistemi olduğu sürece gerek tarladaki ağacın dibinden gerekse evden kontrol edilebiliyor. Bizim sülalemizin hepsi çiftçi o yüzden herkes tarlaya gidiyor. Babam işlerini daha kolay yapabilsin diye İTA’yı tasarladık. Araç, tarlayı sürdüğü gibi istediğimiz gibi manevra yaptırabiliyoruz. İstediğimiz ürünleri ekebiliyor. İnternete ve telefonumuza yüklediğimiz uygulamaya bağlı olduğu sürece dünyanın öbür ucundan bile kontrol edilebiliyor” dedi.


Teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni Murat Çankaya, “ Çok eğlenceli dersler yapıyoruz. Güzel projeler ortaya çıkıyor. Bu sene yaptığımız projeleri herkese gösterebilmek ve diğer öğrencilere de faydalı olabilmek adına TÜBİTAK’a başvuru yaptık ve 21 projemiz sunulmaya değer bulundu” diye ifade etti. Öğrencilerinin merak ve hayallerinin teknoloji sayesinde gerçekleşebileceğini görmeleri ülkemiz adına ve geleceğimiz için en büyük kazanım olsa gerek. 

Kaynak: İHA, Türkiye Gazetesi              
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »