ROKETSAN’dan Alka Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi

Hamza Aslan




ROKETSAN’dan Alka Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi 


14. Uluslar arası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF’2019) Türkiye’nin roket ve füze alanındaki lider ve öncü kuruluşu ROKETSAN’dan Alka yönlendirilmiş enerji silah sisteminin tanıtımı yapıldı. Silah siteminin geliştirilme amacı terör saldırılarında kullanılan patlayıcı yüklü hava araçları ve el yapımı patlayıcıları etkisiz hale getirmek için geliştirilmiştir. ROKETSAN ileri Güdüm ve Kontrol Teknolojileri Müdürü Dr. Uğur Kayasal kendi öz kaynakları ile geliştirdiklerini, silah da hem lazer tahribat sistemi, hem de elektromanyetik bir karıştırma sistemi olduğunu söylerken Alka İle ilgili şu bilgileri verdi:


”Bu sayede drone, sabit kanatlı model uçaklar gibi terör eylemlerinde kullanılan araçlara karşı oldukça etkin bir sistem. Aynı zamanda el yapımı patlayıcıların uzaktan uzaktan imhasını sağlıyor. Hedeflerin hassas takibini yaparak, üzerinde bulunan radar ve elektrooptik sistemlerle birden fazla hedefin aynı anda takibini gerçekleştiriyor ve tahribatını sağlayabiliyor. Şu anda ROKETSAN’ın bir tesisini bu sistem drone saldırılarından koruyor” dedi.




ROKETSAN olarak 4-5 yıldır çalıştıklarını son iki yıldır da araç çözümü üzerine yoğunlaştıklarını anlatan Kayasal, çalışmaların temelinde son dönemdeki ülke ihtiyaçlarının göz önüne alındığını:” Silah ya da bomba atarla drone vurmak çok zor. Yeni tehditlere yenilikçi silahlarla karşılık vermemiz gerekiyor. Bu yüzden de yönlendirilmiş enerji sistemleriyle bu tehditleri bertaraf etmeye çalışıyoruz. Çünkü dünyada da buna yönelik bir trend var ama henüz bir ürün yok. İlk ürünü ortaya koyarak dünyada ilk olmayı hedefliyoruz” dedi.  



Sistem sabit tesisleri koruyabildiği gibi, sistem modüler olduğu için başka bir yere de yerleştirilebiliyor. Bir zırhlı araç ya da sabit tesisteki kuleye monte edilebilirken çok yüksek potansiyeli olan bir sistem, sürü dronelara karşı da çok etkilidir. Alka’nın 4 kilometreye kadar karıştırma yapması, 500 metreye kadar hedefi imha etmesi, sahip olduğu elektromanyetik karıştırma sistemi, lazer tahrip sistemi ve elektromanyetik tahrip sistemi sayesinde üç kademeli bir savunma yeteneği kazandırıyor. 


ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi, yönlendirilmiş enerjiyi hedef üzerinde yüksek hassasiyetle yoğunlaştırdığından, hedefi istenen noktadan tam isabet vurabiliyor. Işık hızında reaksiyon göstermesi, gece ve gündüz şartlarında kullanılması, sistemin atım başı maliyeti ise klasik mühimmatlara göre çok daha düşük seviyede olması sisteme değer katıyor. 




TSK’nın ve güvenlik güçlerinin, kritik bina ve tesislerin, mobil sistem, intikal halinde veya sahada konuşlu birliklerin savunması ile meskun mahal operasyonlarında, gemi, karargah, üs-liman, kalekol, karakol türü tesislere nokta hava savunması için ideal çözüm olarak görülüyor. 


Kaynak: AA, TRT Haber                 
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »