Annesinden Yeni Doğmuş Gibi Günahsız Olanlar

Hamza Aslan




Nasip olursa bu akşam yani 5 Mayıs Pazar akşamı ilk teravih namazını kılıp, aynı gece de ilk sahuru yaparak yarın yani 6 Mayıs pazartesi günü oruçlu olacağız.”On bir ayın sultanı Ramazan” geldi. Bu ay geldiğinde Sevgili peygamberimiz şöyle buyururlardı:” Ramazan geldi. Bu ayda Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. Yazıklar olsun o adama ki; bu aya kavuşur, fakat Rabbimizin rahmetinin sağanak sağanak yağdığı bu ayda mağfirete kavuşamaz. Bu ayda kavuşamadıysa ne zaman kavuşacak?”

Türkiye Gazetesinde M. Said Arvas oruç ibadetinin önemini; “ Oruç ibadeti, yalnız bu ümmete değil, diğer ümmetlere de farz kılınmıştı. Fakat onların orucu başka günlerde ve başka aylarda idi. Bize ise Ramazan ayında farz kılındı. Kur’anı kerimin nazil olduğu, içinden bin aydan daha kıymetli Kadir Gecesinin bulunduğu Ramazan ayının tercih edilmesi, nimet üstüne nimet oldu bizim için… Ramazan ayı, manevi ticaret mevsimidir. Mevsiminde yapılan ticaretin karı bir başkadır; daha çok kazandırır. Hasat zamanında mahsul almazsanız, daha sonra alacağınızdan iyi bir netice elde edemezsiniz. Bu ayda bizlere çok müjdeler var” diye anlatmıştır. (M.Said Arvas/Türkiye Gazetesi)

Annesinden yeni doğmuş gibi günahsız olanları, bu mübarek ayda ki müjdeleri, Sevgili Peygamberimiz Hadisi şeriflerinde ne güzel anlatmış, “ Ramazan ayını, oruç tutarak, ibadetlerle, haramlardan sakınarak, mükafatını Rabbinden bekleyerek geçiren Mü’minin bütün günahları affedilir. Annesinden yeni doğmuş gibi günahsız olur” buyurmuşlar. Bu ibadetin kıymetli olmasındaki sır, Orucun diğer ibadetlerden farkı gösteriş olmaması, bu ibadetin kul ile Rabbi arasında olmasındadır. Çünkü kimsenin haberi olmaz. Diğer ibadetleri gizlemek mümkün olmayabilir.


Mesela namaz kılan bir insan, bizim namazımızı beğensinler diye düşünebilir, Zekat verdiğinde aynı şeyler içinden geçebilir. Hac zaten toplu halde yapılan bir ibadettir saklamak mümkün değildir. Ama Oruç öyle mi? Oruç tutan, oruç tuttuğunu gizleyebilir ve sadece Allahü tealanın haberi olur. Bu ibadette bu yüzden Yüce Allahın katında kıymetli olur. Bunun içindir ki, Rabbimiz şöyle buyuruyor:” Ademoğlunun bütün amelleri kendisi içindir, oruç hariç. O, benim içindir. Yemesini içmesini, nefsani arzularını benim için terk ediyor, onun karşılığını da ben vereceğim.”

İşin özü gösterişten, riyadan uzak, Allah rızası için yapılan ibadetler çok kıymetlidir. Nefse en zor gelen aslında ihlasla yapılan ibadetlerdir. İhlasla yapılan ibadetlerde nefsin hiç payı yoktur. Ramazanı şerifiniz mübarek olsun. Allahü teala sizleri annesinden yeni doğmuş gibi günahsız olanlardan eylesin. Amin.                        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »