Liseli Genç’ten Parmak izi okuyan Silah




Liseli Genç’ten Parmak izi okuyan Silah 


Bursa Büyükşehir Belediyesinin her sene düzenlediği ve bu yıl sekizincisini düzenlenen Turkish Airlines Science Expo Bilim Şenliğinde, Isparta Tümay Yavuz Ergun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. Sınıf öğrencisi Vildan Bayındır’ın geliştirdiği, ateşli silahlarda kullanılan parmak okuyan silah tertibatı ilgi odağı oldu. Liseli genç’ten parmak izi okuyan silah ile aslında mekanizma bu sayede yalnızca silahların sahipleri tarafından kullanılmasına izin veriliyor. Dalgınlıkla silahını kaptıran güvenlik görevlisinin silahı kötü niyetli kişilerin eline geçse kullanılamayacak. Sistem silahların tetikleri üzerine yerleştirilen parmak okuyucu sayesinde her silahı sadece parmak izi tanıtılan kişinin kullanmasına imkan tanıyor. 




Şu an için prototipi yapılan sistemin tüm silahlarda kullanılabileceğini belirten Vildan Bayındır, “ Ben parmak izi okuyan silah tasarladım. Bu tasarım sayesinde sizin olan silahı başkası kullanamayacak. Bu sayede cinayet, intihar ve kazalar bir nevi önlenmiş olacak. Bizim istediğimiz silahlanmanın kontrol altına alınması değil, popülerliğini ve yaygınlığını azaltmak” dedi. 




Bu sistemi yaparken bir öğretmeninden yardım aldığını ve çalışmalarının yaklaşık olarak yedi, sekiz ay sürdüğünü belirten Vildan Bayındır,” Sistem şöyle çalışıyor: Üretici firma tarafından silah alacak kişinin parmak izi kaydediliyor. Bu silahı eline geçiren bir başka biri kullanamıyor. Son zamanlarda silahların kolay elde edilmesiyle birlikte cinayet ve kazalar çok artmaya başladı. Parmak izi sayesinde bu gibi durumların azalacağını ümit ediyoruz. Mesela güvenlikçiler hırsızla karşı karşıya geldiğinde bir anlık dalgınlıkla silahını kaptırsa bile bu silahı alan kullanamayacak. Bu sistemin maliyeti silah başına 700 lira olacak” diye bilgi verdi. Silahlara ikinci bir emniyet sağlayan sistem uygulanabilir olarak görünüyor.


Kaynak: İHA, TGRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »