HAVELSAN'dan İnsansız Araç

İbrahim Öztürk


HAVELSAN'dan İnsansız Araç

Türkiye’nin siber güvenlik ve savunma sanayisinin öncü kuruluşlarından HAVELSAN, nükleer, kimyasal, biyolojik, tehdit ve tehlikelere karşı savunma ihtiyacını karşılayan, ihracat potansiyeli yüksek bir sistem geliştirdi. Nükleer ve kimyasal tehditlere karşı HAVELSAN’dan insansız araç, KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer) Bilgi Sistemi, risklerin tespiti ve koruyucu tedbirlerin hızla alınmasını sağlayan bir sistem olarak yapıldı. KBRN Bilgi sistemi, olay öncesi hazırlık aşamasından başlayıp, olaya müdahale ve sonrasında arınma, iyileştirme faaliyetlerine yönelik süreci kapsıyor. Her an olası senaryolar düşünülerek, eğitim ve tatbikat maksatlı simülasyon yeteneği, bu savunma rol alacak kişilerin olay öncesi eğitim ve müdahaleye hazır olmaları sağlanmaktadır.


Nükleer, biyolojik, kimyasal bir olay meydana geldiğinde, tehlike ve tehdit bölgelerinin belirlenmesi, etki analizlerinin yapılması, raporlama, ekiplerin görevlendirilmesi, olay bölgesine hızlı intikal için planlama ile beraber müdahaleye yönelik işlevler gerçekleştiriliyor. KBRN (Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji, Nükleer) Bilgi Sistemi özel ihtiyaçlara yönelik bir ürün ailesi olarak hem stratejik seviyedeki NATO, Genelkurmay Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu gibi kurum ve kuruluşların hem operasyonel seviyede örneğin Türk silahlı kuvvetleri KBRN Birlikleri ve valiliklerin hem de taktik seviyedeki keşif ve kurtarma ekipleri, arındırma ve tıbbi destek ekipleri gibi kullanıcılara bütünleşik çözümler sunuyor.


HAVELSAN Komuta Kontrol ve Savunma Teknolojileri KBRN- BS Ürün Yöneticisi Burcu Türköver, AA muhabirine, Nükleer, Biyoloji, Kimyasal tehlikeye karşı önlem alabilmek için tehlikeli bölgeye insan göndermek yerine insansız araç göndermek fikrinden yola çıktıklarını söylerken bu arada şunları söyledi:” Bu doğrultuda bir insansız araç tasarladık ve ürettik. Araç üzerine eklediğimiz KBRN’ye ilişkin dedektör ve sensörlerle sahadan alınan verilerin merkezi sisteme aktarılmasını, meteorolojik ve coğrafi veriler de hesaba katılarak gerekli analizlerin yapılmasını sağlıyoruz. Böylece meydana gelen olayların hangi bölgeleri ne zaman etkileyeceğini, yayılım hesaplamalarını ortaya koyup kullanıcılara bir karar destek mekanizması sağlamış oluyoruz. Uzaktan kumanda ile kullanılan insansız araç KBRN Bilgi Sistemi Türkiye’de ilk yerli ve milli KBRN Bilgi Sistemi ürünü. Dünyada da tam olarak muadili yok. Çünkü biz hem askeri hem sivil ihtiyaçları bir araya getirip hepsini kapsamayı hedefliyoruz” dedi. HAVELSAN Türkiye'nin öncü kuruluşlarından birisi olarak ihracat potansiyeli yüksek ürünler üretiyor.   


Kaynak: Anadolu Ajansı                            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »