Yerli ASR Multi Kalibre Keskin Nişancı Tüfeği

Hamza Aslan




Yerli ASR Multi Kalibre Keskin Nişancı Tüfeği


Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 14. Uluslar arası Savunma Sanayii Fuarında (IDEF’19) sergilenen yerli ASR multi kalibre (değişken kalibre) keskin nişancı tüfeği özellikleri ve özgün tasarımıyla dikkatleri üzerine çekti. 70’ten fazla ülkeye geliştirdiği ürünlerin ihracatını yapan Ata Arms, Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak Yerli ASR multi kalibre (değişken kalibre) keskin nişancı tüfeğini geliştirdi. Silahın özelliği bir dakikadan kısa sürede tüfek ihtiyaç duyulan kalibreye dönüştürülebiliyor. Kısacası bu işlem namlu değiştirilerek yapılıyor. Bu kapsamda bu özelliklere sahip Türkiye’de ilk kez değişken kalibreli keskin nişancı tüfeği üretilmiş olmasıdır.


ASR multi kalibre (değişken kalibre) keskin nişancı tüfeği, Türkiye’de ilk kez üretilen değişken kalibreli , sürgülü mekanizma sistemiyle çalışan, kullanıcıya 308 Win- 300Win Mag- 338 Lapua Mag olarak üç farklı kalibrede namlu seçeneği sunuyor. Keskin Nişancı tüfeği namlu ve kalibreye göre tüfeğin menzili 1000 ila 2000 metre arasında değişiyor. Silahın özelliğinde saha şartlarında her hangi ek bir aparata ihtiyaç duymadan kalibre değişikliğine imkan sağlıyor. Dünyada birkaç firma tarafından üretilen silah, dipçik içine gizlenen tek ayak atıcının ihtiyacına göre hassas ve hızlı olmak üzere iki ayrı ayara sahip bulunmaktadır. 


 Yeni keskin Nişancı tüfeği özellikleri arasında ağırlığı, donanımlara bağlı olarak farklılaşan silahın, 6 ila 6,2 kilogram arasında değişmektedir. Ata Arms yetmişten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek ortaya koyduğu performansıyla, bu performansın karşılığını ödülle aldı. 2018 yılında en yüksek yurt dışı satış gelirleri tutarı (KOBİ’ler) ikincisi ödülünün sahibi oldu. IDEF 2019’da ziyaretçilerin ilgisini çeken, Türk savunma sanayisin geliştirdiği özgün silah sistemlerine değişken kalibreli keskin nişancı tüfeği de eklendi. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »