Milli Ürünlere Milli Lastik



Hamza Aslan


Milli Ürünlere Milli Lastik


Türkiye 1974 Kıbrıs Barış Harekatına kadar dışarıya bağımlı olmuş, savunma sanayiden bir çok alana bu durum böyle iken uygulanan ambargo sonrası atılan doğru adımlar yerinde olmuştur. ASELSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN bunlardan birkaç tanesi ve o zamana kadar dışarıdan alınan lastikleri almamak, askeri amaçlı lastiklerde dışa bağımlılığı bitirmek için PETLAS kurulmuştur. 1976 yılında kurulan PETLAS bu gün Türkiye’nin bu alandaki dev kuruluşlarından birisi olarak kendi lastik teknolojisini geliştirerek birçok ilke imza attı, bunlardan bazıları Türkiye’nin; ilk ve tek uçak lastiği, ilk radyal traktör lastiği, ilk ve tek tam çelik iş makinesi lastiği gibi bir sürü ilkleri vardır. 


Türk savunma sanayisi bu gün geldiği noktada yerli ve milli ürün sayısı gün geçtikçe artarken başta kara araçları olmak üzere çeşitli sistemlerde kısacası milli ürünlere milli lastik olarak PETLAS kullanılmaktadır. AKO Grup Kamu İhale Satış Müdürü Ümit Berber, 14. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarında AA muhabirine iş ortaklarıyla birlikte savunma sanayisindeki araçların yerlileşmesine ve millileşmesine sağladıkları katkı hakkında bilgi verdi:”Güvenlik güçlerimizin vaz geçilmez araçlarından Kirpi-2’ye, daha güvenlikli ve operasyonel açıdan güçlü olması için PETLAS’ın ürünleri kazandırıldı. Lastiklerimiz güvenlik güçlerimiz tarafından yapılan ortak testlerden sonra bu araçlarda kullanılmaya başlandı. Araçlardan yararlanılan bölgeler incelenerek uygun lastikler geliştiriliyor” dedi 




Yapılan çalışma ve testlerde araçların kritik görevleri yerine getireceği şartlarda yüksek performans, mukavemet sağlamasına önem verildiğini anlatan Berber,” Isıya dayanıklılık, dikey eğimlerde yüksek mukavemet, darbe ve kesiğe karşı güçlü yapısı bunların hepsi saha etütleriyle lastiğe kazandırılan özellikler. Ayrıca, görev esnasında lastik patlarsa maksimum 20 kilometre hızla 50 kilometre yol alabilecek teknolojiye sahip” olduğunu anlatmıştır. Anadolu Isuzu’nun Anadolu Savunma markasıyla fuarda sergilediği “Seyit” isimli 8x8 tank taşıyıcı aracın lastiklerinin de PETLAS tarafından aracın özelliğine uygun olarak üretimi yapılmıştır. PETLAS İlk kurulduğu 1976 yılındaki vizyonuna uygun olarak milli ürünlere milli lastik sağlayarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmıştır.

Kaynak: AA, Türkiye Gazetesi                      
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »