Potasyum-Oksijen Bataryaları Daha Uzun Ömürlü

İbrahim Öztürk




Potasyum-Oksijen Bataryaları Daha Uzun Ömürlü


Yapay zeka, akıllı telefonlar, elektrikli araçlar derken dünyanın en önemli sorunlarından birisi de batarya ömrü olsa gerek. Her ne kadar enerji tasarrufu konusunda yapılan bir sürü çalışmaya rağmen mobil cihazların batarya kapasiteleri söz konusu olduğunda ortada bir yetersizlik bulunmaktadır. Bu konuda bilim adamları çeşitli çalışmalar yapmakta, Ohio State Üniversitesinden araştırmacılar yaptıkları çalışmalar potasyum oksijen bataryaların katotlarında önemli bir değişime imza attılar. Katotta gerçekleşen oksijen metal ya da metal- hava reaksiyonları enerji depolanmasını sağlaması önemli bulunmaktadır. Akademik araştırmaların sonuçları, güneş ve rüzgar gibi doğal enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin daha az maliyetli ve verimli şekilde depolama sağlayacak. 


Potasyum- Oksijen Bataryaları daha uzun ömürlü olmasını sağlayan çalışmaya imza atanlar, Ohios State Üniversitesi Makine ve uzay havacılık mühendisliği profesörü Vishnu-Baba Sundaresan ve Paul Gilmore, güç hatlarında tamamen yenilenebilir opsiyona geçiş için büyük miktarda enerji depolayabilen ve ihtiyaç anında bu enerjiyi tekrar geri verebilen sistemler kurulması gerektiğini belirtmektedir. Geliştirilecek bu sistemlerin yerel ekonomileri desteklemesi ve her yerde üretilebileceğini söyledi. 




Lityum iyon pillere ve bataryalara kıyasla iki kat daha fazla enerji depolayabilen potasyum bataryalar 2013 yılında yapılan çalışmalarda keşfedilmişti. Yaygınlaşmama sebebi ise maliyetini kurtaracak kadar tekrar eden şarj olmamasıydı. Bu sorun ana sebebi olarak oksijenin batarya anoduyla tepkimeye girerek pil ömrünün azalması görülüyordu. Bu sorunun çözümü için anot kısmının polimer ile ayrılarak oksijen ile teması kesilmiş. Bu yapılan işlem sonrası bataryaların ömrü en az 12 kat artması sağlandı. 


Bu yeni pillerin şarj ömrünün artması, lityum iyon bataryalara göre maliyetinin yarı yarıya olması elektrikli otomobillerde ve başka alanlarda kullanılması açısından potasyum oksijen bataryalarının daha uzun ömürlü üretmenin bulunması önemli bir keşif kabul edilmelidir. 


Kaynak:  https://techxplore.com/news/2019-05-potassium-oxygen-batteries-longer.html           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »