Sınav Kaygısına Dikkat! Başarısızlık Getiriyor

Hamza Aslan



Sınav Kaygısına Dikkat! Başarısızlık Getiriyor


Sınavlar pek çok öğrenci ve aileyi ilgilendirirken, aşırı sınav kaygısına dikkat! Çünkü sonuç başarısızlık getiriyor. Sınava öğrenci  ne kadar iyi hazırlansa da, sınav öncesi veya sırasında ortaya çıkan huzursuzluk, tedirginlik, stres, başaramama korkusu ve bu durumlara eklenen bedensel belirtilerle gelişimlerin sonucu sınav kaygısı olarak ortaya çıkıyor. Sınav kaygısını anlatan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Osman Sabuncuoğlu şu bilgileri aktardı: 


“ Örgün eğitim süresince çocuk ve gençler yüzlerce sınava giriyor. Eğitimin devam edeceği okulu veya izlenecek mesleki eğitimi belirleyen genel sınavlar gerek öğrenciler, gerekse veliler tarafından ‘hayat memat meselesi’ olarak görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre öğrenci topluluklarında Sınav Kaygısı sorunun kesitsel oranı yüzde 40’ı bulabilmektedir. Çocuk ve gençlerde akademik performansı olumsuz yönde etkileyen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu (disleksi, Diskalküli) gibi gelişimsel sorunlar varsa sınav kaygısı görülme oranı da artmaktadır. Bir sorun olarak görülmeyen, teşhis ve tedavisi ihmal edilen sınav kaygısı sınav başarılarını olumsuz yönde etkiliyerek zaman içinde kısır döngü oluşturmakta ve sorunun şiddeti artmaktadır” Dedi. 


Aslında uzmanlar sınav başarısı için belli bir düzeyde stresin gerekli olduğunu söylüyorlar. Ama denetlenemeyen sınav kaygısının yol açacağı mutsuzlukla beraber öğrencinin gireceği depresyon tehlikeli olacaktır. Çarpıntı, sık nefes alma-verme, titreme, baş dönmesi, karın ağrısı gibi belirtiler sık görülenlerdir. Sınav kaygısının olup olmadığını test etmenin yolu bazı sorulara vereceğiniz yanıtta gizli:
  

. Öğrenci sınav sırasında kendini aşırı gergin hissediyor mu? 


. Öğrencideki sınavların kendisini çok rahatsız edip-etmemesi


. Önemli bir sınav sırasında panik atak ya da başka bir sıkıntı yaşadınız mı?


. Önemli bir sınav sırasında kendini bitmiş, yenilmiş hissine kapıldınız mı? 


. Sınavlar sırasında aşırı gerginlikten dolayı çok iyi bildiğiniz konuları unuttuğunuz oldu mu?


Bu sorulara cevabınız “evet” ise muhtemelen bir sınav kaygısı sorunu yaşıyorsunuz. Bu durumlar var ise ne yapmalıyız? Ümitsizliğe düşmek doğru mu? Doğru olan yapıldığında en ağır sınav kaygısı bile başarıyla sorun olmaktan çıktığı tecrübe ile sabittir.


. Sınav kaygısı ile başa çıkmak için öğrenci olumsuz iç konuşmasını olumluya çevirme tekniği uygulamalıdır.


.  Başarıyı hayalleme önemli bir hazırlık tekniğidir.


. Nefes alma tekniği, nefes çalışmaları, kasılıp gevşeme egzersizleri uygulamaları önemli yarar sağlar. 


. Sınav hazırlığı ve sürecinde sağlıklı beslenme, spor, sosyalleşme bir kenara bırakılmamalıdır. 


. Öğrenci kendine karşı aşırı eleştirel olmamalı, olumlu motivasyonla beraber başarılarda kendisine  küçük ödüller vermelidir. 


. Bütün bunlar sorunu çözmüyorsa sınav kaygısı için uygun psikoterapi almak faydalı olur. 


Anne baba çocuklarına baskı yapmadan onlara destek olmalıdır. Onları sınavı başarmış, hayallerine ulaşmış olarak düşünmeye sevk ederek motivasyon yapmalıdır. 


Kaynak: Türkiye Gazetesi / Eğitim                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »