İleri İmalat Teknolojilerinde Millileştirme Adına Büyük Adım

İbrahim Öztürk




İleri İmalat Teknolojilerinde Millileştirme Adına Büyük Adım


Sanayinin birçok alanında üretimde sınırlılıkları kaldırmak için ileri imalat teknolojilerinde millileştirme adına büyük adım atıldı. Bu kapsamda önemli bir işbirliği hayata geçirildi. SAHA İstanbul, Ermaksan, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Mayıs Tasarım ve Toyetetsu’nun içinde bulunduğu konsorsiyumu da ayrıca TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) destekleyecek. Bu projede amaçlanan ileri imalatta millileştirmede, üniversite- sanayi işbirliğinin tam olarak sağlanarak yerli eklemeli imalat makinesinin uluslararası standartlara ulaştırılması için yol haritası, uygulama planları ve yönetim modelleri oluşturulacak. Enavision’ın teknoloji hazırlık seviyesinin 9’a ulaştırılması ve ticarileştirilmesi, yüksek teknolojili ürün gruplarında, yurt içi ve yurt dışı sektörü etkileyecek rekabet  yeteneği oluşturularak, sektöre yönelik yeni makine modelleri yerlileştirilecek. 




Enavision aslında Türkiye’nin ilk üç boyutlu metal yazıcısı olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden Ermaksan tarafından imal edilmiş. Halen geliştirme çalışmaları süren Enavision, klasik yöntemlerle üretilemeyen, karmaşık geometrilere sahip malzemelerin üretimine olanak sağlayacak. Burada üretimin özelliği birkaç proses adımı ile birden fazla parçanın birleştirilmesi ile üretilebilen ürünler, tek bir parça olarak olarak yani tek bir proses çıkması sağlanacak. Lazer ergitme ile üretimi yapılan malzemelerin, yüzde 99’u üzerinde yoğunluğa ve iyi mekanik özelliklere sahip olacak. 




Bu teknoloji, tasarım konusunda özgürlük sunarken, hızlı ve hassas, düşük maliyetli ve çevre dostu üretime olanak sağlıyor. Enavision’un kullanım alanlarını özetlersek; özel metal tozlarla biyo-uyumlu, hafif malzemeler üretilerek diş implantı, diş kalıbı ve vücuda uyumlu protez parçaların üretimi, otomotiv endüstrisinde hafifletilmiş dayanımı yüksek parça ve kalıp parçalar, uygun malzeme ve tasarımlarla ortaya konulabilecek. Parçaların hafif materyallerin yapılması havacılıktan birçok sektöre yapılan üretimler sayesinde yakıt tasarrufu sağlanırken en önemlisi ise ileri imalat teknolojilerinde millileştirmenin olması olacaktır.


Kaynak: AA, TRT Haber                         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »