Yerli ve Milli Yüz Tanıma Sistemi Geliştirildi

İbrahim Öztürk 


         Yerli ve Milli Yüz Tanıma Sistemi Geliştirildi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Akgül, tasarladıkları yüz tanıma sisteminin İTÜ Arı Teknokent firması ArtGe Teknolojinin ticari ürünü olarak kullanımına başlandığını duyurdu yani sözün özü yerli ve milli yüz tanıma sistemi geliştirildi ve kullanıma girdi. Geleceğin teknolojileri arasında gösterilen ve kullanılacak olan yüz tanıma sistemini çok amaçlı bir sistem olarak geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Tayfun Akgül,” Kapı giriş- çıkışlarında yüz tanıma sistemi başarılı bir şekilde çalışıyor. Cep ve Web modülüyle akıllı telefonlar ve bilgisayarlarda parola niyetine sistemi açmak için de kullanılabiliyor” diye anlattı.

Sistemin yüzde yüz yerli ve milli olduğunu ve ülke hizmetine sunmaktan onur duyduklarını, sistemin basit bir yüz tanıma olmadığını, yazılımın dünyaca ünlü firmaların geliştirdikleri sistemlere göre daha az maliyetli olduğunu, sistemin her işletim sistemi ve donanımda çalışabildiğini anlatan Akgül şunları söyledi:” Webcam, IP kamera, gece görüşü ve hatta termal kamera dahil her türlü amatör- profesyonel, ucuz- pahalı kamera ile çalışıyor ve çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. Önümüzdeki dönemde hem güvenlik ve savunma, hem de finans sektöründe, özellikle ATM’lerde bu yazılımı görebileceğiz. Tansel Akgül ile kurduğumuz ArtGe Teknoloji üzerinden FaceCapt adıyla ürünü tescilledik. Öncelikle hedefimiz Orta Doğu ve Afrika pazarına açılmak” dedi. 

Sistemin geliştirilmesinde yaşanan süreç altı yıl, test sürecinin de 2 yıl kadar bir zamanda olduğunu ifade eden Akgül, “ Şu anda canlılık testini gerçekleştiriyoruz. Telefonun, kameranın ya da bilgisayarın karşısındaki kişinin, bir insan suratı mı? Yoksa tabletten gösterilen bir fotoğraf mı? Sistem bunları da çözmek üzere”  dedi. Buradaki önemli husus yazılım güvenliğinin önemini anlamak ve Türkiye’nin yerli ve milli yazılımlara ihtiyacı olduğunu, yerli ve milli yazılımların geliştirilerek dışa bağımlılığın önemli ölçüde azaltılması bu çalışmaları değerli kılıyor. 

Kaynak: AA, TRT Haber                            
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »