Cep Telefonlarına WhatsApp Üzerinden Casus yazılım

İbrahim Öztürk



Cep Telefonlarına WhatsApp Üzerinden Casus yazılım 


Dünyanın en popüler ve en çok kullanılan uygulaması WhatsApp internet korsanlarının hedefi haline geldi. Financial Times gazetesi, İsrailli bir yazılım firması NSO Grup’un geliştirdiği casus yazılımı WhatsApp kullanan cep telefonları ve diğer cihazlara kolaylıkla sızabilmekteler. Mayıs ayının başında WhatsApp’ta sesli aramalar aracılığıyla veya cevapsız aramalarla bir çok cep telefonuna zararlı casus yazılım bulaşarak telefonların gizlice gözetlenmesine neden oldu. Bu casus yazılım sadece android telefonların dışında İOS kullanıcılarını da etkiledi. 


Cep telefonlarına WhatsApp üzerinden casus yazılım sesli aramalar esnasında telefona sızarak telefonu ele geçiriyor. İşin ilginç tarafı yapılan cevapsız aramaya yanıt vermeseniz bile sızma gerçekleşiyor. Sızma işleminden sonra zararlı yazılım otomatik olarak arama kaydını gizleyerek kullanıcılara fark edilmeyi de engellemiş oluyor. WhatsApp’ın sözcüsü bu zararlı yazılımın cevapsız çağrı yoluyla sızdığını teyid etti ve şirketin bu durumu ay başında fark ettiğini söyledi. Yazılımdan etkilenen kullanıcı sayısını da bilmediklerini belirtmiştir. 


NSO Grup konu ile ilgili her hangi bir açıklama yapmadı. İsrail şirketinin geliştirdiği bu casus yazılımın adı Suudi gazeteci Cemal kaşıkçı cinayeti sonrasında çok konuşuldu. Toronto üniversitesine bağlı Citizen Lab kuruluşu, Suudi Arabistan’ın aldığı NSO Grup’tan alınarak kullanılan casus yazılımın adı”Pegasus” olduğu söylendi ve bu casus yazılımla kaşıkçının izlendiği ortaya çıkmıştı. WhatsApp dünyada yaklaşık 1,5 milyar kullanıcısına bu casus yazılıma karşı önlem olarak uygulamayı güncellemeyi önerdi. 


Kaynak: AA, TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »