Sınıra Zırhlı Kara Aracı Ateş

Hamza Aslan



Sınıra Zırhlı Kara Aracı Ateş


Katmerciler tarafından yapılan zırhlı mobil sınır güvenlik aracı, ASELSAN’ın teknolojileri ile donatılarak sınıra zırhlı kara aracı ateş ile sınırlarımız daha güvenli olacak. ASELSAN’ın Türkiye sınırlarının gözetleme ve güvenliğine yönelik çalışmalarına,  mobil gözetleme araçları için çalışmalar sürüyor. Ateş Zırhlı/Zırhlandırılabilir mobil sınır güvenlik projesi kapsamında başlanan faaliyetlerde, Hızır 4x4 taktik tekerlekli zırhlı aracına, sınır güvenliğinde kullanılmak üzere ASELSAN’ın yüksek teknolojiye sahip keşif ve gözetleme sistemleri kullanılıyor. Bu şekilde hem teknoloji, hem de yüksek balistik ve mayın korumasına sahip bir araç olacaktır. 


Ateş zırhlı mobil sınır güvenlik aracı projesi kapsamında kullanılan radar ve optik sistemlerle 40 kilometre mesafede gece-gündüz, insan ve araçlar için keşif gözetleme yapabilecek. Ayrıca çok az ülkenin üretebildiği ve kullandığı yankı atış yeri tespit sistemi ile düşman unsurlar tespit edilip, dost birliklere gerekli destek ve koordinatları verebiliyor. Katmerciler bu senenin ilk çeyreğine ilişkin faaliyet raporuna göre 17 Hızır 4x4 aracının üretimleri yapıldı. 


Ateşin özellikleri hakkında bilgi verecek olursak; saatte 120 km hız, yüzde 30 yan eğim, yüzde 60 tırmanabilirlik, 100 santimetrelik sudan geçebilmesi, 45 santimetrelik dik engelleri aşması, 100 santimetrelik hendeklerden geçmesini saymak mümkündür. Ateş KBRN hava filtre sistemi, hidrolik kurtarma vinci, otomatik yangın söndürme, infilak bastırma sistemi, bağımsız süspansiyon, diferansiyel kilitleri gibi donanımları özellikleri arasında bulunuyor. 400 beygir gücünde olan motor ile araç mevcut yakıtla 700 kilometre yol gidebiliyor. Ateş zırhlı mobil sınır güvenlik aracında, ASELSAN’ın Acar kara gözetleme radarı, Şahingözü- OD elektro- optik sensör sistemi ve seda (yankı) atış yeri tespit sistemi ile etkin bir sınır güvenliği sağlarken, sınırlarımız daha güvenli olacak. 


Kaynak: AA, TRT Haber                
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

2 yorum

yorum
20 Mayıs 2019 23:56 ×

paylaşım için teşekkür ederim

Cevapla
avatar
hey bilir o
admin
21 Mayıs 2019 00:36 ×

Ben teşekkür ederim

Cevapla
avatar