Milli Silahlı Drone SONGAR

İbrahim Öztürk



Milli Silahlı Drone SONGAR


30 Nisan- 3 Mayıs arasında gerçekleşen 14. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarında (IDEF’19) sergilenen, Türkiye’nin otomatik atış özelliğine sahip ilk milli silahlı drone SONGAR artık kritik görevlerde güvenlik güçlerinin vurucu gücü olacak. Asis Elektronik ve Bilişim Sistemleri Ar-Ge kaynaklı yazılım ve donanım ürünleri geliştiren bir şirket iken savunma sanayisinde faaliyetlerine ASİSGUARD markasını oluşturmak için harekete geçti. 


ASİSGUARD olarak askeri araç elektroniği, otonom mikro, mini ve orta sınıf rotorlu insansız hava araçları, C4ISR(Komuta, kontrol, iletişim, bilgisayar, istihbarat, gözetleme ve keşif), elektro-optik, sınır güvenliği, yapay zeka, siber güvenlik ve büyük veri alanlarında özelleşmiş sistem, alt sistem donanım ve yazılım geliştirme çalışmaları üzerine yoğunlaşmış durumdadır. Milli silahlı drone SONGAR her türlü operasyonda kullanılacak şekilde geliştirilmiş, otomatik atış stabilizasyonuna sahip, gece ve gündüz şartlarında kullanılabilir olarak tasarlanmıştır. 




Drone sisteminin özelliği aynı zaman diliminde tekli ve çoklu olarak çalışabilmesi, hedef bölgenin tespiti ve tehdidin etkisiz hale getirilmesi, ayrıca görüntü aktarımıyla beraber en kritik görevlerde kullanılabilir olmasıdır. İsminin SONGAR olarak seçilmesi tesadüf değil,“yırtıcı kuş ile gökyüzünün en güçlü avcılarından biri sizin kontrolünüzde”demek oluyor. Silahlı drone sistemi 10 kilometre yarı çapında bir menzil içinde, 2 bin 800 metre irtifada, 200 adet 5,56 kalibre, 45 mm, NATO sınıfı mermi taşıyabilmesi ve ayrıca özel müdahaleye gerek kalmadan mermi kutusu değiştirerek göreve devam etmesi onu etkin kılıyor. 




Karakollarda ve kalekollarda kullanılabilir olması, intikallerde konvoylara kurulacak pusu ve tehditlere karşı taarruz amaçlı, tehdidi etkisiz hale getirmesi, milli silahlı drone SONGAR kritik görevlerde yapacağı etki ile güvenlik güçlerinin vurucu gücü olacak. 

Kaynak: AA, TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »