Lise Öğrencilerinden Kas Hastası Çocuğa Engelsiz Mouse

Hamza Aslan



Lise Öğrencilerinden Kas Hastası Çocuğa Engelsiz Mouse


Hatay Hassa Şehit Murat Bulkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Kas hastası, fiziksel yetersizliği olan engellilere, bilgisayarı kullanmalarını kolaylaştırma amacıyla “engelsiz Mouse” geliştirdiler. Yaptıkları engelsiz Mouse ile kas hastası 14 yaşındaki Ahmet Karaosman’a umut oldular. Kas hastası olduğundan kollarını ve ellerini güçlükle kullanan Ahmet’e kişiye özel ayarlamalar yaparak, gözlüğe takılan ve baş hareketleriyle kullanılan cihaz sayesinde bilgisayarı kullanmasını sağladılar. Engelsiz Mousenin kullanımında, kaslarını kullanamayan Ahmet için yapılan kişiye özel tasarımda sağlanan başarıdan sonra cihaz kendisine hediye edildi. 




Hassa Şehit Murat Bulkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim teknolojiler öğretmeni ve aynı zamanda projenin koordinatörlüğüne de yapan Mehmet Ragıp Özdemir, Engelsiz Mouse hakkında bilgi verdi:” Yakın çevremizden tanıdığımız bir öğrencimizin kardeşi yatağa bağımlı yaşıyordu. Onun hayata bağlanması, bilgisayar kullanabilmesi açısından böyle bir ürüne ihtiyacı olduğunu öğrendik. Öğrencilerimizle birlikte Ahmet kardeşimize özel tasarladığımız ‘mouse’umuzu hediye ettik” dedi.



Lise Öğrencilerinden kas hastası çocuğa “engelsiz Mouse”nin özelliği kişiye özel tasarım olmasıdır. “Engelsiz Mouse” ile bilgisayarı rahatlıkla kullandığını söyleyen Ahmet Karaosman, hediye için proje öğretmeni ve öğrencilerine teşekkür etti:” Benim böyle bir cihaza ihtiyacım vardı. Öğrenci arkadaşlarımız da böyle güzel bir cihaz geliştirmişler. Sağ olsunlar beni düşünüp hediye ettiler. Geliştirilen bu cihaz benim gözüm, elim, ışığım oldu. Aynı şekilde benim gibi olan arkadaşların da çok işine yarayacağına inanıyorum” dedi. Lise öğrencileri tarafından yapılan kas hastası bir gencimizin gönlüne dokunan bu projeyi destekliyoruz. Engellilerinde toplumun bir parçası ve herkesin bir engelli adayı olduğunu hatırlatmakta yarar var.

Kaynak: AA, TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »