Yatağan Minyatür Füze Sistemi

İbrahim Öztürk




Yatağan Minyatür Füze Sistemi 


ROKETSAN, füze ürün ailesine katılan en yeni ve en küçük üyesi yatağan minyatür füze sistemini 14. Uluslar arası savunma sanayi fuarında görücüye çıktı. Yatağan isminin seçilmesi tesadüf değil, Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan “Türk kılıcının” adı verildi. Savunma sanayisinde modern silahlar, modern ürünler, Türk tarihinde kullanılan meşhur silahların ismi verilerek hizmete sunuluyor. Fuarda tanıtımı yapılan Yatağan yerli ve milli minyatür füze sisteminin geliştirme aşaması kısa sürede tamamlanacak. 


Yatağan Osmanlı döneminde 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar kullanılan meşhur bir silah olması sebebiyle Avrupalılar tarafında “ Türk kılıcı”  olarak adlandırılırdı. Halk arasında ise “kulaklı” olarak dile getirilirdi. Kılıcın eğri olması, ağırlık merkezi, ideal vuruş şekli ustalık barındırdığından kullanımı zordu. Kullanımı zor olmakla beraber savunma da her yöne dönmesi onu etkili bir silah haline getiriyor. Tüm bu özellikleriyle iyi bir silah olan “yatağan”ın adı, ROKETSAN’ın en küçük ve minyatür üyesine verildi. 



Yatağan minyatür füze sistemi meskun mahal operasyonlarında, keskin nişancı, toplu hedef ve düşmana karşı muharip güç etkinliğini artırıyor. Yaklaşık bir kilogram ağırlığında, bir metre uzunluğunda, yarı aktif lazer arayıcı başlığı, vuruş hassasiyeti piyade tüfeği ile kullanılan, insansız hava araçlarıyla, insansız kara araçlarıyla ve deniz araçlarıyla kullanılabilmektedir. Mevcut bomba atar mühimmatlarının sahip olduğu azami menzil kısa, hedefte dağılma gibi dezavantajları ortadan kaldırarak daha uzun menzil ve etkili ve isabetli vuruş sağlamaktadır. 




Yatağan minyatür füze sisteminde, lazer işaretleyici ile işaretlenmiş hedefe, minyatür arayıcı başlığı ve minyatür kontrol tahrik sistemi ile yönleniyor. Yatağan bir yardımcı personel ile mini İHA ya da insansız  kara ve deniz araçları ile de kullanılabilmektedir. Yatağan ile ilgili tüm çalışmalar, geliştirme ve kalifikasyon faaliyetleri devam etmekte ve kısa süre içinde envantere katılması beklenmektedir. 


Kaynak: AA, TRT Haber           
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »