Meskun Mahal Muharebe Silahı CİDA

İbrahim Öztürk




14. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarında (IDEF2019), Türk savunma sanayisi son dönem geliştirdiği yerli silah ve ürünlerini sergilerken, geliştirdiği meskun mahal muharebe silahı CİDA’yı tanıtma imkanı buldu. ROKETSAN tarafından geliştirilen, meskun mahal operasyonlarında kolayca kullanılabilecek; hafif, kolay ve hızlı, hassas olarak hedefe yönlendirilen, harici hasar etkisi düşük ve maliyet etkin bir silah konsepti CİDA, ihtiyaca binaen tasarlanmıştır. Meskun mahal operasyonlarında çatışma sahasının topoğrafik belirsizliği ve tehdidin nereden geleceği belli olmaması, tehdidin hızlı yer değiştirilmesi göz önüne alınarak tasarımı yapılmış olan CİDA, özellikleriyle sivil can ve mal güvenliğini de sağlıyor.

Çapı 70 milimetre, boyu 1 metre, 7,5 kilogram ağırlığında, menzili 50-750 metre aralığında olan CİDA’nın özellikle dar sokaklarda karşılaşılan pusu ve el yapımı patlayıcı tehdidine karşı ilerlemekte zorlanan birlikler için çok kısa menzilde nokta atışı yapmak amacıyla kullanılabilecek, akıllı bir sistem olması hedeflenirken bu operasyonlarda aranan ürünlerden olacağı değerlendirilmektedir. CİDA için yaklaşık 1,5 yıldır çalıştıklarını söyleyen ROKETSAN Güdüm Sistemleri Tasarım Müdürü Alper Kahvecioğlu, silah sisteminin meskun mahal muharebesinde kullanılmak üzere geliştirildiğini ifade ederken şunları söyledi:


”1 kilometreye kadar olan menzilde ataletsel güdümle çok hassa şekilde hedefleri vurmak üzere tasarlandı. Bu sayede şehir içi savaşlarında ikincil, istenmeyen hasarları engellemek amaçlanıyor. Şu anda atışlı test aşamasındayız. Mühimmatın ilk aşama tasarımı bitti. Atışlı testlerle birlikte mühimmatın interaktif olarak geliştirilme çalışmaları devam ediyor. Bu yılın sonunda kullanıma hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. İsterler doğrultusunda şekillenmiş bir ürün. Çok hafif tasarlamaya çalıştık, 10 Kilogramın altında bir ağırlığı var. Yakın menzilde çalışıyor ve maliyet olarak da etkin olması istenmişti. Harp başlığı etkinliği kullanıcının isteğine göre şekillendirildi. Dolayısıyla tam olarak kullanıcının istekleri doğrultusunda tasarladığımız bir silah diyebiliriz” dedi.

Türkiye’nin roket ve füze alanında öncü ve lider kuruluşlarında olan ROKETSAN, geliştirdiği yerli ve milli silah sistemleri, mühimmat, akıllı füze sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Güvenlik güçlerinin gücüne güç katacak 

Kaynak: AA, TRT Haber                  

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »