Atmaca Füzesinin Deneme Atışları Başarıyla Gerçekleşti

İbrahim Öztürk




Atmaca Füzesinin Deneme Atışları Başarıyla Gerçekleşti


14. Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarında ROKETSAN’ın sergilediği özgün ürünlerden birisi de Atmaca füzesidir. Atmaca füzesi uzun menzili, düşük izi ve yüksek  hedef vuruş hassasiyetiyle modern, donanma platformlarında kullanılabilecek bir silah sistemi olarak, günümüz teknolojisinin kazanımlarıyla donatılmıştır. Dünyadaki örneklerinden bir çok yönden üstün özelliklere sahip olan, bunun yanında seri üretim sözleşmesi imzalanan Türkiye’nin ilk deniz füzesi Atmaca, 1-1,5 yıl içinde deniz kuvvetlerinin envanterinde yerini alacak. Atmaca füzesinin deneme atışları başarıyla gerçekleşti. 


Atmaca füzesinin özellikleri, her türlü hava şartlarında kullanılan modern, güdümlü, hedef güncelleme, karşı tedbirlere dayanıklı, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri, 3D Routing(ileri görev planlama sistemi), sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olmasını saymak mümkündür. 200 km menzile sahip Atmaca, küresel konumlandırma sistemi, ataletsel ölçüm birimi, barometrik altimetre ve radar altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefe giden, hedefinde doğruluk için aktif radar arayıcısı kullanan güdümlü bir füzedir. 



Savunma Sanayi Başkanlığı ile ROKETSAN arasında imzalanan sözleşmeyle seri üretime başlayacak olan Atmaca’nın Deniz Kuvvetleri envanterindeki platformlara entegrasyon çalışmaları devam ederken, ilk olarak MİLGEM korvetlerine takılarak atışlı testlerinin yapılması planlanmaktadır. 


En uzun menzilli ürünlerden biri olan Atmacanın Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonunda 2009’dan itibaren ROKETSAN yükleniciliğinde faaliyetlere başlandığını söyleyen ROKETSAN Deniz Füze Sistemleri Proje Müdürlüğü Takım Lideri Emrah Özdemir Şu bilgileri verdi:” Atmaca füzesiyle gemilerimiz milli bir güce kavuşacak ve caydırıcılık önemli oranda artacak. Bu tamamen milli olarak geliştirilmiş bir füzeyle yapılıyor. Bu anlamıyla ülkemiz için çok büyük bir kazanım” dedi.




Atmaca projesi başladığında füzenin uzun menzilli olması için turbojet motoruyla yapma kararı alındığını anlatan Özdemir,” Bu karar oldukça önemliydi. Çünkü bu değişikliklerle Atmaca dünyadaki benzerlerinden çok daha ileri bir güdümlü mermi füze oldu. Dünyadaki örneklerine baktığınızda hiç olmayan bir özellik, ‘veri bağı’ Atmacada var. Veri bağı ile Atmaca uçuşuna başladıktan sonra gerekli yerlerden, gemi veya başka istasyon olabilir, füzenin görevi güncellenebiliyor. Yani ilk çıktığı hedefe gitmek zorunda değil. Yeni bir hedef verebiliyorsunuz. Veya  şartlar değişirse görevi iptal edebiliyorsunuz. Bu oldukça önemli ve benzerlerine göre Atmacayı öne çıkaran bir özellik. Ayrıca menzil olarak en uzağa giden güdümlü mermilerden biriyiz hatta en uzunuyuz diyebilirim. Bu anlamda çok büyük bir başarı elde ettiğimizi düşünüyoruz. Atmacayı Deniz kuvvetlerimize, ülkemize kazandırdığımız için de mutluyuz” diye ifade etmiştir. Atmaca füzesinin Deniz kuvvetlerinin envanterine girmesi gücüne güç katacaktır. 


Kaynak: AA, TRT Haber         
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »