Milli Süper Lazer Silahı IDEF 2019’da

Hamza Aslan




Milli süper lazer silahı IDEF 2019’da (Uluslar arası Savunma Sanayi Fuarı) görücüye çıktı. Milli lazer silahını TÜBİTAK geliştirerek Milli piyade tüfeği MPT-76’ya monte edilebilir hale getirmiştir. Menzili bir kilometreye kadar çıkan kısaca TÜMOL, IDEF’te ilgi odağıydı. IDEF 2019’un açılışına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim kurulu üyesi Haluk Bayraktar, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte tören öncesinde, TÜBİTAK’a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) standını beraber gezerek incelemelerde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji bakanı Mustafa Varank milli imkanlarla geliştirilen TÜMOL’u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına getirerek Milli Süper Lazer Silahı hakkında bilgi verdi. Varank, Tüfeğe monte edilebilen lazer silahının tamamen milli ve yerli olarak tasarlandığını ve üretildiğini ifade ederken,” Bu patlayan veya ateşli bir silah değil. Elektrik lazer ışığına çeviriyor. Kısa mesafede etkisi çok yüksek. Ses çıkarmıyor yok. Sadece kızıl ötesi kamera ile görülebiliyor. 20 kilowat güç seviyesinde bir geminin güvertesinde çeliği delebiiyor” diye bilgi verdi.


Milli lazer silahı TÜMOL, TÜBİTAK BİLGEM’de 5 yıllık bir çalışma sonucu ürün elde edilmiş. Silahın kısa mesafede etkisi yüksek iken, 150 metrede hedefi tehdit olmaktan çıkarıyor. 250 metrede ise hedefe zarar verdiği kesin olmakla beraber hava şartlarına bağlı olarak bir kilometreye kadar caydırıcı etkisi testlerde belirlenmiştir. Silahın milli olmasını vurgulayan Varank,” Optik, elektronik ve fizik mühendisleri bu çalışmada yer aldı. Silah 500 watt’a kadar bir güç seviyesi var. 20 kilowat güç seviyesinde ise bir geminin güvertesindeki çeliği delebiliyor. Bu tahrip edici bir lazer ışığı. TÜMOL, el yapımı patlayıcılardan dronlara kadar pek çok farklı hedef türüne karşı etkin bir şekilde kullanılabilecek. Mehmetçiğe her anlamda üstünlük sağlayacak” demiştir.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Musatafa Varank, savunma sanayisinde gelinen noktayı şu şekilde özetlemiştir:“Savunma sanayisinde yüzde 65 varan bir yerlilik oranına ulaştık. Yatırımı, üretimi ve istihdamı önceleyerek, Türkiye’yi her zaman bir üst lige çıkarmanın peşindeyiz. Amacımız, uluslar arası savunma sanayi üreticilerine taşeronluk yapmak değil, yerli ve milli savunma sanayimizi bir dünya markası haline getirmek” dedi. Türkiye geliştirdiği savunma sanayi ürünlerini IDEF 2019’da gururla sergiliyor. Milli süper lazer silahı Mehmetçiğe her anlamda üstünlük sağlayarak gücüne güç katacak.

Kaynak: AA, TRT Haber                        

Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »