Fen Lisesi Öğrencileri Powerbank Üretti

İbrahim Öztürk



Fen Lisesi Öğrencileri Powerbank Üretti 


Bursa Nilüfer İMKB Fen Lisesi öğrencileri kullanılmayan dizüstü bilgisayar bataryalarına yaptıkları bir dizi işlem sonrası atık bataryalardan powerbank ürettiler.  Projenin geliştiricileri 10.sınıf öğrencileri Emir Çavuş ve Yiğit Kılıçarslan aynı zamanda atık malzemelerin tekrar geri dönüşümle ekonomiye kazandırdılar. Yeşilbank adını verdikleri bu projeleriyle Genç Başarı Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen GençBizz Liseler Arası Girişimcilik Programına katılarak bu yarışmada finallere katılmaya hak kazandılar. Öğrenciler bu arada Port GençBizz ismiyle bir şirket kurdular. Fen lisesi öğrencileri powerbank üretmek için arkadaşları ve danışman öğretmenleriyle birlikte çalışmalara başlayıp, kamu kurumlarının geri dönüşüm birimleriyle iletişime geçerek, atık durumda olan dizüstü bilgisayar bataryalarını bu projede kullanmak için istediler. 


Atık batarya powerbank projesinde danışman öğretmen olan İbrahim Küçükhalıcı, “Neticede kendi ürettikleri taşınabilir şarj cihazlarını satıyorlar. Biz bu yönde çok ciddi manada talep gördük. Taleplere yetişemedik. Çok güzel, olumlu neticeler aldık. Hem çocukların girişimcilik yönleri gelişmiş oldu, hem de üretkenlikleri gelişti” dedi. 


Kamu kurum ve kuruluşlarından topladıkları kullanılmayan atıl ve atık durumdaki bataryalarının sağlam hücre pillerini bir dizi işlemden geçirerek powerbank dönüştürmeyi başaran projenin mimarlarından Yiğit Kılıçarslan ürettikleri powerbank’ın kesinlikle patlamayacağını belirtti:” Ülke çapında geri dönüşüm merkezleriyle iletişime geçmek istiyoruz. Toplayabildiğimiz bütün pilleri toplayıp bunları taşınabilir şarj cihazına çevirip satmak istiyoruz. Normalde bu tür cihazların fiyatı 80-100 lira civarında. Biz bunu çok daha ucuz bir fiyata getirebiliyoruz” diye ifade etti. Atık malzemelerin ekonomiye kazandırılması, devlet politikası olarakta “sıfır atık projesi” ile desteklenmektedir.  Mucitler ve girişimciler yaptıkları bu tür güzel projelerde yaptıkları ile baş başa bırakılmak yerine desteklenmeli ve onlara gelişim için imkan tanınmalıdır.


Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »