Yerli ve Milli Tohumlar Toprakla Buluşuyor




Yerli ve Milli Tohumlar Toprakla Buluşuyor


Sakarya’da bir şirket tarafından yaklaşık beş yıldır Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yapılan ortak çalışmanın neticesinde tohumların geçen yıl deneme ekimleri yapılmıştır. Yapılan deneme ekimlerinin başarıyla sonuçlanmasından sonra yerli ve milli tohumlar toprakla buluşuyor. Çiftçi ve üreticilere yerli ve milli hibrit tohumlar, çerezlik kabak ile ay çekirdeği tohumları verilerek ekimleri yapılmıştır. Şirketin ziraat mühendisi Cangül Alhun, geçtiğimiz yıl yapılan yerli ve milli tohumların ekiminin başarılı olduğunu söylerken,





“Yerli ve milli hibrit tohumu çiftçilerimiz gönül rahatlığıyla tarlalarına ekiyor. Şirket olarak ilk çalışmalarımızı yapıyoruz. Amacımız; Türkiye ekonomisine tohum konusunda büyük katkı sağlayacağına inandığımız yerli ve milli tohumları Türkiye’ye kazandırmak. 5 yıllık çalışma sonucunda elimizde 60 adet saf durulanmış hatlarımız mevcut. Bu yıl yaptığımız işlemlerde durulanmış hatların çalışmalarını devam ettirirken ortaya çıkarmış olduğumuz hibrit tohumların çiftçilere üretimlerini yaptırmaktayız. Bu hibrit tohumlar şu anda yerli ve milli tohum özelliği taşımaktadır” demiştir.


Beş yıllık çalışmanın sonucunda yerli ve milli hibrit çerezlik kabak çekirdeği ve ay çekirdeği üzerindeki çalışmaları anlatan tarım ürünleri Ar- Ge müdürü ve bitki ıslahatçısı Dr. Ferzat Turan,” Bu yıl projenin sonu olarak hibrit yerli ve milli kabak çekirdeği tamamlanmıştır. Yerli ve milli kabak çekirdeği ve ay çekirdeği tohumlarını çiftçilerimize dağıtarak ekimlerine başladık” dedi. 




Geçtiğimiz Günlerde İzmir’in Seferihisar ilçesinde paranın kullanılmadığı tohum takas şenliğinde 25 bin paket tohum ve 25 bin fide dağıtılırken ülkenin dört bir yanından gelen tohumlarla takas edildi. Bu etkinlik yerli tohumun korunması açısından çok önemlidir. Sakarya’daki şirket ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yerli ve milli tohum çalışmaları, tarımımızın geleceği ve neslimizin sağlığı için önemli buluyor ve destekliyoruz.


Kaynak: AA, TRT Haber
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »