Yeni Tip Denizaltının Kalbi HAVELSAN’dan

Hamza Aslan



Yeni Tip Denizaltının Kalbi HAVELSAN’dan 


Türkiye’nin siber güvenlik, yazılım ve bilişimde öncü kuruluşlarında HAVELSAN, yeni tip denizaltı projesi için ürettiği denizaltı bilgi dağıtım sistemini gölcük tersanesi komutanlığına teslim etti. Yeni tip denizaltının kalbi sayılan denizaltı bilgi dağıtım sistemi (DBDS) HAVELSAN tarafından Deniz kuvvetlerine yapılan önemli projelerden birisi, özgün tasarım olmasıyla dikkatleri çekiyor. Bu sistem aslında HAVELSAN mühendisleri tarafından tasarımı yapılarak 2012’de TESİD Yenilikçi Yaratıcılık yarışmasında birinci olan DBDS, gelişmiş özellikleri ve özgün tasarımıyla yabancı denizaltı inşa ve modernizasyon programlarının da dikkatini çekmiştir. Bu durumda Pakistan Deniz Kuvvetlerinde modernizasyonu yapılacak olan Agosta sınıfı denizaltılarda DBDS sisteminin kullanımına karar verilerek “fabrika kabul testi” aşamasına gelindi. 


Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için üretilen yeni denizaltı projesinde ana yüklenici firma ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) tarafından inşası yapılırken, HAVELSAN ile imzalanan DBDS sözleşmesi kapsamında yüzde 70 öngörülen yerlilik oranı yüzde 75’lere ulaşmıştır. Ayrıca yazılımın tamamı da HAVELSAN tarafından üretildi. DBDS Projesi, 7 set olarak düşünülüyor, 6’sı deniz ve biri de karaya konuşlu test ortamında 7 set üretimi kapsıyor. HAVELSAN mühendislerinin imzası olacak projeler; savaş yönetim, Bilgi Dağıtım ve Torpido Atış Kontrol Sistemleri denizaltılar için kritik projeler olacaktır. 


Türkiye’nin önemli kuruluşlarından HAVELSAN’ın yatırımları milli ekonomiye de katkı sağlayacak. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından da görevlendirilen HAVELSAN, bir yandan yerli üretim yolu ile hem son derece ileri teknoloji ve kaliteli iş gücü gerektiren su altı teknolojileri alanında gerekli deneyim ve bilgi birikimi kazanmaktadır. Bu durum ekonomiye de hatırı sayılır kaynak tasarrufu sağlıyor. MİL-GEM (Milli Gemi Projesi) projesi kapsamında milli denizaltıların geliştirileceği yakın gelecekte, HAVELSAN’ın bu çalışma ve yatırımları, savunma sanayisine olduğu kadar milli ekonomiye de katkı sağlayacaktır. 


HAVELSAN deniz projelerinde geçtiğimiz senelerde yaptığı teslimatlarla, GENESİS, Meltem, Yeni Tip Karakol Botu, MİLGEM gibi projelerdeki özgün tasarım ve projelerdeki başarısıyla ürünlerini yurt dışına ihraç edebileceğini ve ekonomiye katkı sağlayacağını gösterdi. 


Kaynak: AA, TRT Haber                     
Sonraki
Önceki Konu
Önceki
Sonraki Konu »

1 yorum:

yorum
21 Mayıs 2019 22:13 ×

teşekkürler paylaşım için

Fulya Yıldız
Cevapla
avatar